"Balance your life"

Ik wil NIET naar bed

Ik wil NIET naar bed

Mijn kind stribbelt altijd tegen als hij naar bed moet verzuchte een ouder die mij belde. Als hij net in bed licht komt hij eruit met allerlei smoesjes, ik heb dorst, ik moet nog plassen er zitten spoken onder mijn bed. Hij heeft altijd wel een smoesje klaar om uit bed te komen. O zeg ik stribbelt hij altijd tegen of soms Aan de andere kant ban de lijn blijft het stil. Ze is na aan het denken geeft ze aan. Plots geeft ze aan dat het niet altijd is.

Ik vraag haar om een voorbeeld van de dag te geven als haar kind tegenstribbelt bij het naar bed gaan. Ze schets een doorsnee dagindeling; we staan rond 7:30 op om ons aan te eten en aan te kleden om naar school te gaan. Ik moet hem naar school brengen om hierna door te gaan naar mijn werk. Hij blijft over op school en gaat hierna naar de opvang. Hier haal ik hem rond half 6 op om thuis snel het eten klaar te maken zodat we rond kwart over 6 kunnen eten. Na het eten gaat hij in bad om hierna nog even samen gezellig op de bank televisie te kijken om rond half 8 naar bed te gaan. We zwijgen allebei.

`Pff wel een drukke dag voor je kind’ zeg ik Dan vraag ik haar een beschrijving te geven van een avond waarbij hij wel zonder tegen te stribbelen naar bed gaat. Met een rustige stem beschrijft ze een dag zonder druk van snel en waarbij ze nar schooltijd samen nog even buiten hebben gespeeld en naar het bos zijn gewandeld.. Dan hoor ik aan de andere kant van de lijn een verrast `oooo’. Het geluid van een kwartje dat spontaan gevallen is.

`Jouw kind’ zeg ik geeft op het moment dat hij tegenstribbelt aan dat zijn hoofd nog veel te vol zit met alles wat hij heeft meegemaakt vandaag. Zijn lichaam heeft niet kunnen ontladen van al die indrukken die hij heeft opgedaan. Hij heeft nog geen rust in zijn lijf ervaren en wil dit nog wel doen .Hoe zou het zijn als je na het eten eerst even een half uurtje samen buiten gaat wandelen voordat hij in bad gaat. Opeens hoor ik een diepe zucht aan de andere kant. Ze geeft aan dat ze dit zelf ook ervaart en met een hoofd vol indrukken zelf ook niet kan slapen. Resoluut zegt ze ik ga het anders doen en ik ga het doen..

Na een week neem ik contact met haar op om te horen hoe het gaat. Ze ervaart bij zichzelf en bij haar zoon een duidelijk verschil. Op de momenten dat na het eten samen nog een rondje gaan wandelen rent, springt en vertelt hij hele verhalen. Ik vindt het ook nog gezellig zegt ze. Als het niet lukt om buiten te wandelen heeft ze iets bedacht, dan gaan ze samen zonder te praten een bos tekenen. Zelfs dat geeft haar kind voldoende kans om zijn indrukken van de dag te verwerken zonder opnieuw informatie in z`n hoofd te moten proppen vlak voor het slapengaan.
Heb je ook een kind met slaapproblemen en wil je samen kijken hoe we dit kunnen aanpakken. Neem dan contact met me op.