Over mezelf

Ik was van kleins af aan dat brave, zachte en huilerige meisje. Ik deed waarvan ik dacht dat er van me verwacht werd. De puberteit doorstond ik zonder me echt af te zetten tegen mijn ouders of vrienden. Ik ging met alle winden mee en hierdoor vormde ik niet mijn eigen identiteit of mening. Als men vroeg wat wil jij was mijn standaard antwoord; “het maakt mij niet uit wat jij wil”.

Zo deed ik mijn opleiding tot kapster en had ik altijd werk maar niet in het vak wat ik had geleerd. Ik had steeds het gevoel dat het leven mij overkwam dan dat ik de regie had. Tot er een leidinggevende op mijn pad kwam die meer in mij zag. Ze gunde mij een persoonlijk traject bij een coach waarin ik meer over mezelf ging ontdekken. Daar kwam ik erachter dat ik deed wat andere van mij verwachte en dit had gedaan om mijn gevoeligheid te maskeren. Hierdoor voelde de andere zich altijd heel fijn bij mij en ging ik me steeds meer aanpassen om het de ander naar de zin te maken. Hoe zag ik mijn toekomst en hoe wilde ik die gaan invullen had ik geen idee van. Ik moest zelf gaan nadenken en ging mijn eigen toekomst uitstippelen. Nog steeds ben ik mijn leidinggevende van toen hier dankbaar voor.

Door het zelf nadenken leerde ik dat ik van mijn hoofd naar mijn lichaam moest en dat de enige weg was om te weten wat ik wilde. Zo ging ik creatief aan de slag met een schildercursus. Enne ik ben echt verre van creatief. Door het schilderen ging ik de diepte in en wist ik dat het werk wat ik deed niet meer bij me paste. Zo durfde ik te vertellen dat ik wilde stoppen, iets wat ik al heel lang voelde in mijn lichaam maar de gedachten in mijn hoofd vertelde me dat ik moest blijven werken. Ik kon toch niet zomaar mijn baan opzeggen.  Hierdoor ging mijn lichaam nog harder schreeuwen; kreeg ik last van mijn schouders en rug en raakte mijn hoofd steeds voller met gedachten maar deed ik niets.

Tot ik mijn eerste echte eigen beslissing nam, vol overtuiging wist ik dat het zo niet verder kon. Ik kon eindelijk de regie over mijn eigen leven nemen; zelfmeesterschap. Had ik het nog leuk op mijn werk: jazeker doordat het steeds veel veranderde verveelde ik me niet. Mijn lichaam vertelde echter wat anders en daar kon ik echt niet meer om heen. Tot ik de beslissing kon nemen om te stoppen werden mijn lichamelijk klachten langzaam minder en mijn volle hoofd werd leger en stiller.

Hoe is het nu?

Vanaf het moment dat ik vertelde dat ik ging stoppen op mijn werk. Begon mijn lijf zich langzaam aan te ontspannen. Nu weet ik dat de enige weg eruit de weg naar binnen is. Uit je hoofd in je lijf. Doordat mijn lichaam pijn deed voelde ik hoeveel energie het me koste om die pijn maar niet te willen voelen. Door te gaan onderzoeken wat die pijn van mijn lichaam mij te vertellen had. Daar lag mijn gevoeligheid en mijn emoties onder die ik zo had weggestopt in mijn puberteit. Ik wilde niet anders zijn en aanpassen aan de ander was zo gewoon voor mijn geworden dat de mensen om mij heen dachten dat ik het zo wilde. Door mijn gevoeligheid te herkennen en te erkennen kan ik nu mijn eigen grenzen aangeven. Soms ga ik nog over mijn grenzen heen maar doordat ik dit sneller herken, kan ik sneller gaan naar wat ik nu nodig heb om te herstellen. Zo krijgt mijn lichaam sneller rust.

Zo ga ik de uitdaging om keuzes te maken niet meer uit de weg. Keuzes als stoppen met andere het naar de zin te maken, soms ook nee te zeggen tegen andere en wat wil ik. Dit levert me op dat ik mijn eigen emoties begrijp, hulp durf te vragen, rust, zelfleiderschap en heel veel energie heb.

Als je me echt zou kennen zou je weten dat ik:

  • getrouwd ben en samen met mijn 2 fantastische pubers in Venray woon
  • ik de morgen echt niet zonder koffie kan en in de middag niet zonder warme thee
  • een boekhandel niet voorbij kan lopen zonder er met een boek weer naar buiten te gaan.
  • hierdoor altijd minstens 5 boeken tegelijk lees en mijn lijst met boeken die ik nog wil kopen erg lang is.
  • het heerlijk vindt om door het bos te lopen. Dit ook wel een beetje eng vindt iedere keer.
  • ik het heerlijk vindt om mezelf te blijven ontwikkelen
  • verzot ben op pure chocolade
  • absoluut niet creatief ben maar het heerlijk vindt om hier wel mee bezig te zijn.

Lees ook mijn blog!