"Balance your life"

Vallen en opstaan

Vallen en opstaan.

Ik las deze week een zin die me behoorlijk aan het denken heeft gezet. Als een kind leert lopen en 50 keer valt, denkt het nooit: “misschien is lopen niks voor mij”.  Een kind oefent immers net zo lang totdat het niet meer valt en loopt zonder te vallen.

Dit bracht met terug naar mijn eigen proces, waar was ik verleerd dat ik mocht vallen. Dat vallen niet erg is. Tja, waar ik dit verleerd had bracht me terug naar mijn schoolperiode. Een periode op school waar ik me niet gehoord en veilig voelde. Hierdoor deed ik wat er van me gevraagd werd en leerde ik mezelf dat ik niet meer mocht vallen. Hierdoor deed ik niets nieuws, omdat ik dit eng vond en het meteen heel goed moest zijn. Was het niet heel goed dan deed ik het niet. Totdat ik merkte dat het me dwars ging zitten en het me niet meer hielp. Als ik niets nieuws probeerde leerde ik ook niet.

Zo leerde ik dat vallen niet erg is ook al voelt het niet fijn. Dit merkte ik toen ik een bericht op Facebook zette met verschillende spelfouten. Gelukkig werd ik er snel op gewezen door een vriendin. Dit voelde natuurlijk niet fijn en ik baalde er flink van. Baalde is nogal zacht uitgedrukt, ik was boos op mezelf. De tekst zo vaak gelezen en dan nog staan er fouten in. Mijn vriendin gaf spontaan aan mijn teksten voortaan te willen controleren op spelfouten en ik greep dit met beide handen aan. Van dit proces leerde ik dat ik hulp mag vragen aangezien ik spelfouten niet altijd zie.

Wat er gebeurd als je kinderen niet laat vallen?

Je leert ze niet om emoties te voelen en hiermee om te gaan. Vallen, emoties ervaren en opstaan. Je maakt fouten en die voelen niet fijn en dat mag. Daar mag je boos, verdrietig of teleurgesteld over zijn. Die boosheid geeft tenslotte jouw grens aan. Waar ervaar je dit in je lijf en hoe laat je dit los. Dit is wat ik kinderen laat ervaren in mijn praktijk. Hierdoor gaat hun fantasie weer leven en worden ze creatief. De oplossing is dan snel gevonden door het kind zelf en hier groeien ze van!

Wil je meer weten over emoties bij jouw kind en wat ze vertellen neem dan contact met me op.